Softcoverbinden, paperbacks

Bij het produceren van een paperback met hotmelt gaan we er van uit dat de inhoud reeds bekend en geprint is. We weten dan het formaat van de pagina’s en de dikte van het document. Als we hiervoor een omslagcover voor willen ontwerpen is dus het minimale formaat de optelsom van de voor-en achterzijde + de rug van het te maken boek. Als het boek een A4 formaat heeft, met een rug van 10 mm, komen we op een formaat van 297 mm hoog en (210+210+10=) 430 mm breed. Let wel, dit is het netto formaat, in geval van aflopend printwerk komen daar wat mm’s bij. Omdat er in de cover wat rillen zullen worden geplaatst (2x op de hoeken van de rug, 1x op plm 5 mm van de rug) zullen we nog iets meer ruimte nodig hebben.

Om in te binden wordt allereerst de hotmeltmachine aangezet om de lijm te verwarmen tot een temperatuur van plm. 1500 C. De originele Fastbind 5.1 hotmelt heeft twee belangrijke eigenschappen: een enorme kleefkracht en het houdt na lange verhitting in de machine toch zijn transparante kleur. Zodra de lijm is opgewarmd kan het binden beginnen. We hebben het binnenwerk van het te maken boek en we hebben de cover die we om het boek willen aanbrengen. De cover hebben we vooraf voorzien van een ril op de voorzijde van de rug. We vouwen dit met de hand verder door en leggen de cover met de voorkant naar achter in de machine. Het te binden binnenwerk zetten we hierboven op en klemmen dit vast met de papierklem. Vervolgens kantelen we dit boekblok en trekken de achterzijde van cover iets naar ons toe om de rug van het boekblok wat meer ruimte te geven, Deze rug wordt met de opruwmessen bewerkt, heen- en weer, om vervolgens met de lijmapplicator de rug te voorzien van de hotmelt.

Direct wordt het boek met een hendel terug gekanteld en de rugpers drukt de achterzijde van de cover strak tegen de rug. Als de papierklem weer wordt geopend, is het boek gebonden. Het lijkt zo stap-voor-stap een hele excercitie, maar het hele proces voltrekt zich in 38 seconden!

Voor een strakke afwerking is het raadzaam om het boek aan de drie open zijden schoon te snijden. Nagenoeg elke stapelsnijder is hiervoor geschikt. Het resultaat is een perfect ingebonden paperback! De vijf thermische binders Fastbind-binders werken allen op dit principe. Er hoeven dus geen formaten ingesteld te worden, waardoor de boeken altijd goed uit de machine komen. Bovendien bespaart dat veel insteltijd. Daarmee is dit een perfecte oplossing binnen de digitale OnDemand-omgeving. Alle mogelijke formaten kunnen door elkaar verwerkt worden, zonder iets aan de machine in te stellen!

Voor de lastigste papiersoorten: Inbinden met PUR!

Kenmerkend voor de digitale printomgeving is het gebruik van gladde en harde papiersoorten. Standaard papierlijm, hotmelt, is minder geschikt hiervoor omdat deze papiersoorten geen lijm laat intrekken. Speciaal voor deze ‘digitale’ papiersoorten is PUR-binden ontwikkeld. De Fastbind PurEva XT is daarbij een unieke machine. Dit systeem lijmt met Hotmelt waar het kan en met PUR als het moet!. Het reinigen van het PUR-systeem is zeer eenvoudig. De machine is geschikt voor het binden van zowel soft- als hardcovers. Door de voordelige prijsstelling is de PurEva XT snel terugverdiend.

Professioneel softcoverbinden begint met rillen

Voordat een softcover-omslag in de bindmachine wordt gestoken, moet deze eerst voorzien zijn van rillen. De Fastbindmachines gebruiken de ril/vouw op de rug-voorzijde als referentie. De cover gaat voorgevouwen in de machine, de machine voorziet het gebonden boek van een vouw op de achterzijde, maar een ril is natuurlijk fraaier. Verder is het belangrijk om een derde ril op de voorzijde, plm. 5 mm vanaf de ril te plaatsen. Deze ril ontlast de gelijmde rug bij het openvouwen van het boek. Een goede rilmachine is dus onontbeerlijk voor een professioneel resultaat. Afhankelijk van het volume en het type boeken wat geproduceerd moet worden biedt Fastbind een eigen serie ril-systemen. Daarnaast biedt Albyco natuurlijk een nog bredere range rilmachines.

Hardcoverbinden

Voor het inbinden met hardcovers is de werkwijze grotendeels hetzelfde als voor softcovers. Er wordt een kleine maar belangrijke aanpassing op de machine aangebracht. De aandrukbalk wordt vervangen door een uitvoering met een uitsparing voor de harde rug en de rechter aanleg wordt blijvend vervangen zodat de hardcover een juiste positie t.o.v. het boekblok krijgt. Deze speciale aanleg kan ook worden gebruikt voor softcovers. Deze twee aanpassingen kosten minder dan een minuut. In de video hieronder is goed te zien hoe met deze machines hardcovers worden ingebonden.

Hardcovers maken

Fastbind is een compleet concept. Dat betekent dat ook voor de productie van hardcovers efficiënte Fastbind-oplossingen voor handen zijn. Fastbind produceert daarvoor de Casematic-systemen.