Papiersnijmachines

Bent u op zoek naar een papiersnijmachine? We informeren u graag verder over de mogelijkheden van de verschillende apparaten. Snijmachines zijn er namelijk in vier verschillende typen: Stapelsnijmachines, Bordscharen, Rolsnijders en Foamsnijders.

1. Stapelsnijmachines

Hydraulische-stapelsnijder

Op zoek naar een papiersnijmachine met een hoge maximale snijcapaciteit? Een stapelsnijmachine wordt gebruikt voor het snijden van stapels papier. Stapelsnijders onderscheiden we in drie typen papiersnijders, handmatig, elektrisch en hydraulisch. Daarnaast zijn er verschillende opties beschikbaar voor deze handige snijsystemen, zoals snijlijnverlichting, automatische persbalk, luchttafel en lichtlijnbeveiliging.

Overzicht stapelsnijders

Veiligheid

Handmatige stapelsnijmachines snijden met behulp van een handmatige hendel. Het is de voordeligste oplossing voor het snijden van stapels papier tot maximaal 500 vel. Elektrische snijmachines zijn gebruiksvriendelijker en efficiënter in gebruik. De machines zijn allemaal standaard voorzien van een aantal beveiligingen. De dubbele bediening is het bekendst; uitsluitend door de machine met twee handen tegelijkertijd te bedienen wordt voorkomen dat tijdens het snijden door onoordeelkundig gebruik een hand of vingers onder het mes kunnen komen. Elektrische snijmachines zijn standaard uitgerust met een contactslot.

Verder zijn deze machines voorzien van een veiligheidskap aan de voorzijde. Deze kap moet gesloten zijn alvorens te kunnen snijden met de machine. Ook de achterzijde van de machines zijn voorzien van een afgesloten veiligheidskap. Al deze veiligheidsvoorzieningen helpen ongelukken door onoordeelkundig gebruik voorkomen.

Persbalk

Stapelsnijmachines onderscheiden zich van andere snijsystemen door de aanwezigheid van een persbalk. De persbalk klemt de stapel papier stevig vast, zodat de vellen onderling niet kunnen verschuiven. Bij het snijden van een stapel papier hebben de op elkaar liggende vellen de neiging om onderling te gaan schuiven. Dit wordt voorkomen met het aanpersen van de stapel papier d.m.v. een persbalk. Bij de eenvoudige papiersnijmachines gebeurt dat handmatig met een spindel, bij de wat geavanceerdere machines werkt een persbalk elektrisch.

Een elektrische persbalk werkt veel sneller dan een handmatige. Zodra een snij-commando wordt gegeven door de dubbele bediening perst de machine automatisch de papierstapel aan. Dat scheelt veel tijd. Zware, professionele stapelsnijsystemen zijn vaak voorzien van een hydraulische persbalk. Een hydraulische persbalk kan meer kracht zetten, waardoor ook grotere stapels papier niet gaan verschuiven. Bovendien kan met een hydraulische persbalk de persdruk worden geregeld. Dat kan belangrijk zijn bij het snijden van gevoelige papiersoorten.

Programmeerbare achteraanleg

Stapelsnijders met een programmeerbare achteraanleg kunnen volgens een snijschema stap voor stap de verschillende snijafstanden ingesteld en in het geheugen opgeslagen worden. Dit is vooral handig bij het schoonsnijden van grote aantallen plano’s en bijvoorbeeld bij het snijden van visitekaartjes. Een programmeerbare aanleg kan ook ingesteld worden voor kettingsnijden. Met deze functie kan telkens dezelfde snijafstand ingesteld worden voor repeterende snij-jobs.

Lichtlijnbeveiliging

Een veiligheidskap zorgt er voor dat het mes uitsluitend bediend kan worden wanneer de kap gesloten is. In de praktijk vinden gebruikers dit lastig. Voor en na elke snijbeweging moet de kap gesloten en geopend worden. Vooral bij snijopdrachten van bijvoorbeeld visitekaartjes hebben we het al gauw over zo’n 15 snijbewegingen per stapel. Daarom zien we op de professionele uitvoeringen in plaats van een veiligheidskap een lichtlijnbeveiliging. Dit is een infrarode lichtstraal die over de snijtafel schijnt. Als deze lichtstraal wordt onderbroken kan er niet worden gesneden. Dit lijkt een luxe oplossing, maar bespaart veel tijd!

Er zijn nog een aantal voorzieningen die het werken met stapelsnijsystemen aanmerkelijk vergemakkelijken:

Snijlijn-verlichting

Op de meeste elektrische papiersnijmachines zien we snijlijnverlichting. Deze felrode lichtstreep laat exact zien waar het mes gaat snijden. LED-snijlijnverlichtingen schijnen hebben het voordeel van een nog heldere lichtstraal en langere levensduur.

Luchttafel

Een luchttafel zien we meestal op de grotere, zwaardere machines. Perslucht stroomt door een groot aantal openingen boven op de snijtafelblad, echter alleen de openingen die door het gewicht van de stapel papier worden geopend d.m.v. kogelventielen. Een luchttafel laat een grote stapel papier als het ware zweven over de snijtafel. Een luchttafel biedt gebruiksgemak en uiteindelijk een nauwkeuriger snijresultaat.

Onderhoud papiersnijmachine

Een papiersnijmachine wordt over het algemeen vrij intensief gebruikt in de professionele printomgeving. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur en een beter snijresultaat. Naast de periodieke onderhoudsbeurten van de machine zal het mes regelmatig geslepen of uiteindelijk vervangen moeten worden. In dat geval dient het mes gewisseld te worden. Een reserve-mes is dan onontbeerlijk. Albyco levert een breed assortiment reserve-messen voor nagenoeg iedere machine. Elke stapelsnijmachine is uitgerust met een snijlat. Deze kunnen op diverse posities in de machine worden geplaatst. Hierdoor kan de lat langer gebruikt worden, maar na verloop van tijd is een snijlat echt aan vervanging toe. Albyco levert de meest voorkomende soorten snijlatten direct uit voorraad.

2. Bordscharen

Ideal 1038 bordschaar

Bordscharen worden gebruikt voor kleine opdrachten. De bordschaar is voorzien van een achteraanleg waarmee eenvoudig ‘recht’ kan worden gesneden. Met de afstandsinstelling zorgt u ervoor dat alle gesneden vellen de juiste maat krijgen. De bordscharen zijn leverbaar in B4, A3 (46 cm) en A4 (32 cm) formaat. Een bordschaar is geschikt voor het snijden van meerdere vellen papier tegelijkertijd. De Ideal 1038 bordschaar heeft een snijcapaciteit van 44 vellen. Een bordschaar heeft meestal een grotere snijcapaciteit dan een rolsnijmachine.

Overzicht bordscharen

3. Rolsnijders

Neolt-Electro-Power-Trim RolsnijderNeolt-Electro-Power-Trim Rolsnijder

Rolsnijmachines, rolsnijmessen, zijn er in twee verschillende typen: handmatige rolsnijders en elektrische rolsnijders. Deze handige papiersnijapparaten zijn compacte oplossingen voor het snel en nauwkeurig snijden van papier. Rolsnijders zijn bij uitstek geschikt voor grote papierformaten. Rolsnijders zijn uitgerust met een rolmes, een mes in de vorm van een wiel. Daarom kan een rolmes in twee richtingen snijden. Albyco levert rolsnijmachines met een snijlengte tot 360 cm! De kleinere modellen zijn geschikt voor toepassingen op een tafel. De grotere modellen zijn gemonteerd op een onderstel en standaard voorzien van een opvangzak voor snijafval. Optioneel kunnen deze snijsystemen worden geleverd met verlichting.

Overzicht Rolsnijmachines

4. Foamsnijders

neolt-sword-foamsnijder

Om foamplaten snel en nauwkeurig op maat te snijden gebruiken we bij voorkeur een foamsnijder. Deze machine gebruiken net als de rolsnijder een mes die langs een snijstang beweegt. Een belangrijk verschil met een rolsnijder is dat een foamsnijder niet met een rolmes maar een vast mes snijdt. Deze messen zijn er in twee typen, voor zachte foamplaten en voor harde foamplaten, zoals Forex.

Alle foamsnijders

Informatie

Meer informatie over de papier snijders en snijsystemen van Albyco? Bel vandaag nog: 0162 – 486 286 of mail ons via sales@albyco.com.