Onderhoud Lamineerapparaat

Het onderhoud van het lamineerapparaat is belangrijk om te zorgen voor kwalitatieve gelamineerde documenten. Bij het lamineren ontstaat er in de regel smet van lamineerlijm op de rollen. Dit wordt veroorzaakt doordat de lijm over de hele binnenzijde van de hoes verdeeld is. Bij het verwarmen en aandrukken worden er normaliter wat lijmt uitgeperst. Dit komt dan terecht op de rollen. Vervolgens wordt dit weer overgezet op de volgende lamineerhoezen. Dit is zichtbaar als doffe lijnen op de hoezen.

Wilt u ervoor zorgen dat u lang plezier heeft van uw lamineerapparaat? Lees dan ook: Lamineren: de 12 belangrijkste do’s en don’ts.

Voorkomen van lijmsmet

De beste oplossing is om dit te voorkomen. Maar als er lijm op de rollen van de lamineermachine zit, hoe krijgt u dat er weer af?

Goedkope hoezen

De grootste veroorzaker van lijmsmet is het gebruik van goedkope hoezen. Hoezen bestaan uit twee elementen, de plastic laag, PET en de lijm EVA. Verhoudingsgewijs bestaat een goede lamineerhoes uit meer dan 50% PET en minder dan 50% EVA. PET is veel duurder dan EVA. Om goedkope lamineersheets te maken worden soms veel meer lijm gebruikt dan PET. Die overdaad aan lijm leidt tot slechte lamineerresultaten en een overdaad aan lijmafzetting in de machine! Gebruik dus altijd kwalitatief goede lamineerhoezen, van Albyco dus.

Te hoge lamineertemperatuur

Een tweede oorzaak van te veel lijmafzetting is een te hoge lamineertemperatuur. Hierdoor wordt de lijm te dun en loopt dus makkelijker uit de hoes. Zet dan dus de temperatuur wat lager, of de machine wat sneller. Om lijmsmet te voorkomen worden soms carriers toegepast. Dat is een dikke kartonnen hoes die om de lamineerhoes wordt gelegd en dan vervolgens door de laminator wordt gevoerd. De overtollige lijm wordt dan in de hoes opgevangen.

Lijmsmet kan vervelende gevolgen hebben. Zoals zojuist al uitgelegd, vormt te veel lijm strepen op de lamineerhoezen die nadien worden gelamineerd. Als er lijm op de rollen zit en de machine wordt vervolgens uitgeschakeld gaan die lijm de rollen aan elkaar verkleven. Als de afgekoelde machine later weer wordt aangezet kunnen de rollen zichzelf kapotscheuren door de verlijming. De vervanging van gescheurde rollen is duur en door goed onderhoud te voorkomen.

Schoonhouden

Goed schoonhouden is dus belangrijk. Het is eigenlijk ook het enige onderhoud wat een gebruiker kan plegen. Er zijn een paar oplossingen om de rollen schoon te houden. De voordelige standaardoplossing is om met een doekje, gedrengd in lampolie, over de rollen te wrijven om zodoende de lijm op te lossen. Dit is tijdrovend, maar wel voordelig. Een snellere oplossing om de rollen schoon te maken is het gebruik van GummiFit. Deze reinigingsvloeistof breng je ook aan met een doekje en zorgt ervoor dat de lijm nog sneller oplost.

Meer informatie

Heeft u nog meer vragen over het onderhoud van een lamineerapparaat? Neem dan contact met ons op. Voor informatie kunt u vrijblijvend bellen of mailen met onze binnendienst medewerkers. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden tot lamineerdemonstraties in onze showroom. We zijn te bereiken via 0162 – 486 286 en sales@albyco.com.