Lamineren: de 12 belangrijkste do’s en don’ts

Lamineren wordt vaak gedaan om een document te beschermen tegen vocht, vuil en slijtage. Wanneer u gebruik maakt van het juiste lamineerapparaat is het zeer eenvoudig om het document van een lamineerlaag te voorzien.

Er zijn diverse lamineerapparaten beschikbaar met verschillende lamineertechnieken, waaronder thermisch lamineren, enkelzijdig lamineren of het lamineren met lamineerhoezen. In deze blog richten we ons vooral op tips en adviezen voor lamineerapparaten die gebruik maken van lamineerhoezen. Daarnaast benoemen we uiteraard ook een aantal algemene adviezen die voor iedere methode opgaan.

Voor een optimaal resultaat zetten wij graag een aantal belangrijke tips en adviezen op een rij. Dit zijn de belangrijkste do’s en don’ts wanneer u gaat lamineren:

De do’s

1. Wacht op de juiste temperatuur

Geduld is een schone zaak. Wacht altijd tot het apparaat volledig op temperatuur is voordat u begint met het lamineren. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de lamineermachine die u gebruikt. Meestal wordt in de handleiding aangegeven hoe lang de opwarmduur is.

2. Maak gebruik van kwalitatieve lamineerhoezen

Kies altijd voor kwalitatieve lamineerhoezen van degelijke merken. Deze worden volgens de hoogste kwaliteitsnormen gemaakt en leveren dan ook een mooier eindresultaat op.

Lamineerhoezen

3. Selecteer de juiste instellingen

Naast het gebruik van de betere lamineerhoezen is het ook van belang om de juiste instellingen te kiezen wanneer u gaat lamineren. Raadpleeg vooraf de handleiding en kies de instellingen die het beste passen bij de klus. Let hierbij ook op de dikte van de lamineerhoes en de temperatuur die daar het beste bij past.

4. Voer altijd eerst de dichte zijde van de lamineerhoes in

Wanneer u gaat lamineren, voer dan altijd eerst de dichte / voorgesealde zijde van de lamineerhoes in in het apparaat. Zo voorkomt u dat de hoes scheefgetrokken wordt bij het invoeren en een scheef lamineerresultaat volgt.

5. Belangrijk document? Ga eerst voor een proefversie!

Lamineren wordt vaak toegepast om belangrijke foto’s en documenten te beschermen en mooi te houden. Wanneer u een belangrijk document gaat lamineren, adviseren wij u om eerst een proefversie te lamineren met een vel die dezelfde papierdikte heeft. Mocht het resultaat niet gewenst zijn of een instelling nog niet goed staan, dan komt u er zo op tijd achter. Zo voorkomt u dat u het belangrijke document beschadigt of verliest.

6. Laat het gelamineerde document altijd afkoelen

Heeft u een document gelamineerd? Laat deze dan altijd afkoelen op een vlakke ondergrond. Zo zorgt u ervoor dat het document netjes opdroogt. Bent u van plan om het document na het lamineren op maat te knippen of snijden? Wacht dan ook altijd totdat deze volledig afgekoeld is.

7. Schakel de lamineermachine na gebruik uit

Zodra u klaar bent met het lamineren is het belangrijk dat u niet vergeet om het apparaat op tijd uit te schakelen.

8. Zorg voor regelmatig onderhoud

Ook een lamineerapparaat heeft regelmatig onderhoud nodig. Gelukkig is dit vrij eenvoudig als u weet wat u doet. Om u verder op weg te helpen hebben we hiervoor een pagina opgesteld: Onderhoud lamineerapparaat.

Lamineerapparaat of lamineerhoezen nodig? Bekijk ons aanbod:

Alle lamineerapparaten Alle lamineerhoezen

De don’ts

1. Lamineer geen lege lamineerhoezen

Stop geen lege lamineerhoezen in de machine. Als u een test wilt uitvoeren, lamineer dan een vel papier met dezelfde papierdikte als het document dat u vervolgens zal gaan lamineren.

Zelfklevende lamineerhoezen

2. Gebruik geen beschadigde, gekreukte of gescheurde hoezen

Lamineerhoezen die niet netjes intact zijn zullen ook geen mooi eindresultaat opleveren. Vermijdt hoezen die zichtbaar beschadigd, gekreukt, gevouwen of gescheurd zijn.

3. Laat het gelamineerde document niet liggen in het apparaat

Wanneer u het gelamineerde document te lang laat liggen na het lamineren, kan het uiteinde van de hoes verbranden, smelten of gaan golven. Pak deze na het lamineren direct uit het apparaat.

Bureaulaminator

4. Gebruik geen lamineerhoezen voor koud lamineren in machines voor warm lamineren

Lamineerhoezen voor koud lamineren maken gebruik van een andere methode om het document netjes te lamineren. Deze methode is niet geschikt voor het warm lamineren. Let hier op bij de aanschaf van lamineerhoezen.

Klaar om te lamineren? Vind een lamineerapparaat en benodigdheden

Met deze tips en adviezen bent u klaar om zorgvuldig te lamineren en heeft u zo lang mogelijk plezier van uw lamineerapparaat. Bent u op zoek naar een kwalitatief lamineerapparaat voor uw lamineerwerkzaamheden? Of heeft u goede lamineerhoezen nodig?

Bekijk dan hier ons volledige aanbod:

Alle lamineerapparaten Alle lamineerhoezen

Of bekijk hieronder direct onze populairste lamineerapparaten: