Plastificeren

Plastificeren, ofwel lamineren, kan op verschillende wijze en met verschillende plastificeerfoliesoorten. Een document kan worden geplastificeerd met hoezen, sheets of plastificeerrollen.
Overzicht plastificeermachines

Plastificeren van documenten

Plastificeren is de ideale bescherming tegen vocht en vuil voor al uw drukwerk. Hierdoor gaan uw geplastificeerde documenten langer mee en hoeft u zich niet langer zorgen te maken over aantasting van uw belangrijke documenten en papieren. Het zorgt ook voor een dieper contrast, hierdoor lijken uw foto’s scherper en rijker aan kleur.

Documenten plastificeren behulp van warmte komt het meest voor; dit noemt men ook wel warm plastificeren. De lijm in de plastic plastificeerhoes smelt bij een temperatuur van rond de 100C. Hierdoor verlijmt het plastic met het papier en trekt de lijm iets in het papier. Lamineren met lamineerhoezen is altijd twee-zijdig. Het papier wordt tussen de plastificeervellen gestoken. Rondom het papier blijft er nog wat plastificeerfolie over, zo’n 3 mm. Deze rand zorgt ervoor dat een waterdichte afdichting van het document ontstaat. Naast warm plastificeren kan ook gekozen worden voor koud plastificeren, hiervoor is wel een toestel nodig die deze mogelijkheid biedt.

Lees ook: Lamineren: de 12 belangrijkste do’s en don’ts

Verschillende soorten

Hoesplastificeren

De bekendste vorm, papier met een standaard A-formaat, van visitekaartje tot A2, wordt in een plastificeerhoes of plastificeersheet gestoken. Dit pakket wordt in een plastificeerapparaat, oftwel laminator, gestoken. Verwarmde transportrollen laten de thermische lijm tussen het papier en de kunststof gelijkmatig versmelten. De rollen persen de gesmolten lijm stevig in het papier en transporteren de plastificeersheet gecontroleerd door de machine.

Plastificeren met rollen, tweezijdig

Het lamineren met lamineerrollen is een heel andere discipline. Een rol-plastificeermachine, oftewel rollaminator is voorzien van twee rollen plastificeerfolie, één boven en één onder. Deze beschermende laag wordt door de machine gevoerd met verwarmde transportrollen.

Enkelzijdig plastificeren

Enkelzijdig plastificeren is een veel ingewikkelder proces dan wat men over het algemeen denkt. Het simpelweg plastificeerfolie aan één enkele zijde aanbrengen zal vanzelf tot een sterk gekruld document leiden, veroorzaakt door de afkoeling en grotere krimpefficiënt van standaard plastificeerfolie t.o.v. het papier. Systemen voor enkelzijdig werken (POD-laminatoren voor Printing On Demand) zitten daarom wat geavanceerder in elkaar; voorzien van een ontkrulvoorziening en vellenseparatie.

Wij zijn ons er van bewust dat het bovenstaande wellicht meer vragen oproept dan beantwoordt. Daarom kunt natuurlijk vrijblijvend contact opnemen met Albyco over plastificeren en lamineren, telefonisch 0162-486 286, of per e-mail, sales@albyco.com.
Overzicht plastificeermachines

Wat kan Albyco voor u betekenen?

Albyco levert verschillende lamineerapparaten en de daarbij behorende lamineerhoezen en lamineerfilm. Bekijk rustig welke opties we te bieden hebben en welke optie voor uw drukwerk het beste is. Wanneer u ergens meer informatie over wil kunt u een offerte aanvraag doen. Wij zullen dan contact met u opnemen.

Voor informatie over plastificeren kunt u uiteraard ook vrijblijvend bellen of mailen met onze binnendienst medewerkers. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden tot lamineerdemonstraties in onze showroom. We zijn te bereiken via 0162 – 486 286 en sales@albyco.com.