plastificeren

Plastificeren: bescherm uw documenten

Plastificeren, ofwel lamineren, kan op verschillende manieren en met verschillende soorten folie. U kunt plastificeren met hoezen, sheets of rollen.

 

Overzicht plastificeermachines

 

Plastificeren van documenten

Plastificeren verlengt u de levensduur van uw documenten en beschermt u belangrijke papieren tegen schade. Bovendien verbetert het de kwaliteit, zo worden uw foto’s scherper en levendiger.

De meest voorkomende methode is warm plastificeren, waarbij de lijm in de hoes smelt bij een temperatuur van ongeveer 100°C. Hierdoor hecht het plastic aan het papier en dringt de lijm iets in het papier door. Bij het lamineren met lamineerhoezen worden beide zijden van het papier behandeld. Plaats het papier tussen de vellen met een extra rand van ±3 mm rondom het papier. Dit zorgt voor een waterdichte afdichting van het document. Daarnaast kunt u ook kiezen voor koud plastificeren, maar hiervoor is een ander apparaat nodig.

Lees ook: Lamineren: de 12 belangrijkste do’s en don’ts

plastificeren: bescherm uw documenten

Verschillende soorten

Hoesplastificeren

Allereerst, is de bekendste formaat voor plastificeren is papier in een standaard A-formaat, variërend van visitekaartjes tot A2. Deze worden in een hoes of sheet geplaatst. Vervolgens wordt het geheel in een plastificeerapparaat, dit noemen we een laminator, geplaatst. Verwarmde transportrollen zorgen ervoor dat de thermische lijm smelt tussen het papier en de kunststof. De rollen persen de lijm stevig in het papier en zorgen voor een gecontroleerd transport van de sheet door de machine.

Tweezijdig plastificeren

Het lamineren met lamineerrollen is een aparte techniek. Een rollaminator, ook wel een rol-plastificeermachine, heeft twee rollen folie: één boven en één onder. Deze beschermlaag gaat door de machine met behulp van verwarmde transportrollen.

Enkelzijdig plastificeren

Het enkelzijdig plastificeren is een complexer proces dan men over het algemeen denkt. Het eenvoudigweg aanbrengen van folie aan één zijde van het document zorgt voor een sterk gekruld resultaat. Dit wordt veroorzaakt door de afkoeling en de grotere krimpefficiëntie van standaard folie in vergelijking met het papier. Verder zijn er betere systemen die geschikt zijn voor enkelzijdig werken, zoals POD-laminatoren (Printing On Demand). Ze hebben een ontkrultechniek en vellenseparatie om deze problemen te voorkomen.

Coaten, spotvernis

De opmars van digitaal printen heeft ook geleid dat er oplossingen zijn gekomen voor bewerkingen die tot dusver uitsluitend voor drukwerk beschikbaar waren. Met sleeken kunnen we een fraaie folie aanbrengen op prints, een unieke veredelingstechniek. Met behulp van de nieuwe Duplo DuSense spotvernissystemen kunnen fraaie spotvernissen worden aangebracht:

 

Overzicht plastificeermachines

 

plastificeren albyco

Wat kan Albyco voor u betekenen?

Bij Albyco kunt u terecht voor een breed assortiment lamineerapparaten, lamineerhoezen en lamineerfilm. Neem de tijd om te ontdekken welke opties er zijn.  Bepaal welke het meest geschikt zijn voor uw drukwerk. Als u meer informatie wenst, kunt u eenvoudig een offerte aanvragen. Dan nemen wij spoedig contact met u op. Bent u op zoek naar een kleinere machine? Bekijken dan deze plastificeermachines.

Voor vragen over plastificeren kunt u uiteraard vrijblijvend contact opnemen met onze medewerkers. Bovendien bieden we verschillende mogelijkheden voor demonstraties in onze showroom. Wij zijn te bereiken via 0162 – 486 286 of stuur een e-mail naar sales@albyco.com.