9 tips om een verstopping bij uw papierversnipperaar te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom hebben wij voor u een aantal tips op een rij gezet om te voorkomen dat uw papierversnipperaar zal verstoppen.

Een papier verstopping ofwel paper jam levert vaak veel frustraties op bij de gebruikers van het apparaat. Als het echt te laat is, lees dan onze blog ‘Papierversnipperaar vastgelopen? Zo lost u dit op!’. Bent u er nog op tijd bij? Gelukkig maar. En met deze tips zal dat ook zo kunnen blijven:

1. Versnipper niet teveel papieren tegelijkertijd

Iedere papiervernietiger heeft een eigen invoercapaciteit. Hoeveel vellen papier u maximaal in kunt voeren is dus afhankelijk van het apparaat waarover u beschikt. Controleer online of in de handleiding hoeveel vellen u tegelijk kunt versnipperen. Daarbij is het altijd verstandig om iets onder dit maximum te gaan zitten, zodat u zeker weet dat het versnipperen soepel zal blijven verlopen.

2. Wees voorzichtig met te dik papier

De aangegeven invoercapaciteit wordt uitgedrukt in standaard vellen printpapier. Gaat u dikker papier versnipperen, pas dan op dat u niet te veel papieren tegelijk probeert te vernietigen. En voer zeker geen dik karton in of andere papierproducten die duidelijk te dik/stevig zijn.

3. Let op met gekreukt of gevouwen papier

Het is ook goed om rekening te houden met de staat van het ingevoerde papier. Nette gladgestreken papiervellen zijn minder dik dan verkreukelde of dubbelgevouwen documenten. Zitten er flinke vouwen of kreukels in het papier? Versnipper deze dan stuk voor stuk.

4. Voer het papier recht in

De papierversnipperaar kan zijn werk het beste doen als het papier recht ingevoerd wordt. Trekt hij tijdens het versnipperen het papier scheef? Dan krijgen de messen het zwaarder te verduren omdat ze zo een dikkere stapel papier voor de kiezen krijgen. Los dit op door gebruik te maken van de reverse functie (meestal aangegeven met een R, Rev of terugwijzende pijlen). Na het gebruiken van deze functie kunt u het papier opnieuw recht in de invoeropening stoppen.

5. Geef de papierversnipperaar tijd om het papier te verwerken

Is de papierversnipperaar nog bezig met het versnipperen van ingevoerde papieren of documenten? Wacht dan even met de invoer van nieuw papier totdat het apparaat hiermee klaar is. Zo voorkomt u dat er te veel papier tegelijk in de messen terecht komt en het apparaat te hard moet werken om dit papier te verwerken.

6. Vermijd de invoer van verkeerde materialen

Afhankelijk van de papiervernietiger die u heeft kunt u soms ook zonder problemen nietjes of paperclips invoeren. Er zijn zelfs apparaten die andere datadragers zoals CD’s, DVD’s en pasjes kunnen vernietigen. Let er bij de invoer van zulke materialen altijd op dat uw versnipperaar daarvoor geschikt is!

De meeste versnipperaars zullen echter niet gelukkig worden van de invoer van zaken als folie, plastic mappen, karton, elastieken of bindtouw. Vermijd deze materialen dan ook om te voorkomen dat u schade aanricht aan uw apparaat.

7. Leeg regelmatig de opvangbak

Als de opvangbak vol is kan de papierversnipperaar niet meer goed zijn werk doen. Houdt dit dus altijd in de gaten en zorg ervoor dat de opvangbak op tijd geleegd wordt. Zo kan het apparaat de versnipperde papieren en documenten juist afvoeren en worden de messen niet geblokkeerd.

8. Zorg ervoor dat de papierversnipperaar regelmatig geolied wordt

Om uw papierversnipperaar in optimale conditie te houden is regelmatig onderhoud vereist. Gelukkig valt dit onderhoud erg mee; dit kunt u eenvoudig zelf doen. Dit onderhoud bestaat in de kern uit het oliën van uw apparaat. Daarvoor zijn drie methodes mogelijk. Hoe dat precies werkt? Lees erover in ons artikel ‘Hoe moet ik een papierversnipperaar oliën?’.

9. Houdt de papierversnipperaar stofvrij

Als laatste is het ook belangrijk om de papiervernietiger stofvrij te houden. Bij het versnipperen van het papier komt veel stof vrij, in de vorm van fijne papiervezels die zich ophopen tussen de messen van het apparaat. Met een stofzuiger kunt u op de laagste zuigstand de invoeropening van de versnipperaar schoonzuigen. Vervolgens kunt u ook met beleid de onderkant van de messen in de snijkop/machine schoonmaken met de stofzuiger.

Door deze 9 tips op te volgen zorgt u ervoor dat u nog lang plezier kunt hebben van uw papierversnipperaar. Hiermee voorkomt u vervelende papierverstoppingen en blijft u optimaal gebruik maken van uw apparaat!