Papierversnipperaar vastgelopen? Zo lost u dit op!

Niets is vervelender dan een papierversnipperaar die vastloopt. Dit gebeurt natuurlijk altijd precies op het moment dat u hem hard nodig heeft. Hoe zorgt u ervoor dat een vastgelopen papiervernietiger weer naar behoren functioneert? Zo lost u een verstopping op!

Albyco's papierversnipperaars bekijken

Belangrijk vooraf

Gebruik nooit uw vingers wanneer u de papier verstopping op probeert te lossen. De messen van de versnipperaar zijn erg scherp! Een paper jam lost u veiliger op door gebruik te maken van een pincet. Grote stukken kunt u eerst nog losknippen met een schaar. Let er wel op dat u de papierversnipperaar eerst uitschakelt en de stekker uit het stopcontact trekt.

Stap 1: Schakel de papierversnipperaar uit

Loopt de versnipperaar vast en weet u niet direct wat er aan de hand is? Schakel deze dan eerst eens uit. Zo voorkomt u oververhitting van de motor en vermijdt u schade aan de papiervernietiger. Terwijl het apparaat afkoelt kunt u doorgaan naar de volgende stap:

Stap 2: Raadpleeg de handleiding

De meeste fabrikanten geven u in de handleiding al goede tips om verstoppingen op te lossen. Aangezien de beste aanpak per machine kan verschillen raden wij daarom altijd aan om de handleiding te raadplegen. Hierin staat specifieke informatie voor uw versnipperaar, wat een sterke basis vormt om het probleem op te lossen.

Kunt u de handleiding niet meer vinden of heeft u deze destijds stiekem versnipperd om uw nieuwe papiervernietiger te testen? Dan gaan we verder met de volgende stappen.

Stap 3: Leeg de opvangbak

Als de opvangbak te vol is, is er niet genoeg ruimte om nieuwe snippers te verwerken. Het is dus een goede start om de opvangbak te legen en daarna uw papierversnipperaar opnieuw te testen.

Stap 4: Probeer de reverse / terugloopfunctie

Veel papierversnipperaars hebben een reverse- of terugloopfunctie, waardoor u de messen in omgekeerde richting kunt laten draaien. Zo wordt het vastgelopen papier terug naar buiten gedraaid en kan de verstopping mogelijk opgelost worden.

U herkent de functie aan de knop met ‘R’, ‘Rev’ of een knop met terugwijzende pijlen. Heeft uw versnipperaar zo’n functie? Probeer deze dan enkele seconden uit en verwijder het papier wat omhoog gekomen is. Ook kunt u de versnipperaar vervolgens weer op de normale modus zetten en zo het papier alsnog versnipperen.

Stap 5: Voorzichtig het papier uit de versnipperaar trekken

Lukt het niet met de reverse functie? Als het papier nog steeds vast zit moet u het toestel volledig uitschakelen. Vervolgens kunt u voorzichtig proberen het papier uit de invoeropening te trekken. Let op: doe dit met beleid, als het papier echt niet meegeeft is harder trekken aan het papier niet de oplossing. Voorkom schade aan de papierversnipperaar en ga door met de volgende stap.

Stap 6: Maak gebruik van pincet en schaar

Als u het hardnekkige papier met de voorgaande stappen nog niet heeft kunnen verwijderen is het tijd om een andere aanpak te proberen. Mogelijk is de versnipperaar verstopt door opgehoopte papiersnippers of andere materialen die er niet in thuis horen, zoals elastieken, plastic of touw.

Zet uw papierversnipperaar uit en trek de stekker uit het stopcontact. Zorg ervoor dat u zicht heeft op de messen van het apparaat. Afhankelijk van de versnipperaar kunt u hierbij door de snijkop van de opvangbak af te tillen, of door de opvangbak uit de machine te schuiven.

Controleer de messen op vastgelopen papier of andere materialen. Gebruik een pincet om voorzichtig de vastzittende stukken en snippers te verwijderen. Als er langere stukken vastzitten kunt u een schaar gebruiken om het papier in kleinere stukken te knippen. Wees wel voorzichtig: weersta de verleiding om uw vingers te gebruiken om dit klusje te klaren, aangezien de messen dus erg scherp zijn! Ook het gebruik van pincet en schaar moet u met beleid doen, zodat u de messen van de versnipperaar niet teveel aantast.

Is het gelukt om vastgelopen papier en andere materialen te verwijderen met de pincet? Plaats dan alle onderdelen weer terug en zorg ervoor dat het apparaat weer gebruiksklaar is. Zet de papierversnipperaar aan en probeer de normale stand weer om het papier te verwerken. Als de versnipperaar direct weer verstopt raakt kunt u gebruik maken van de volgende stap.

Stap 7: Met een stofzuiger het fijne stof verwijderen

Bij het versnipperen van papier komt veel stof vrij, in de vorm van fijne papiervezels. Deze vezels kunnen zich ophopen tussen de messen en zo een verstopping veroorzaken. U kunt een stofzuiger benutten om dit fijne stof te verwijderen tussen de messen. Ook hier geldt weer dat u dit met beleid moet doen. Zet uw stofzuiger op de laagste zuigstand en begin met het schoonmaken van de invoerzijde van de versnipperaar.

Vervolgens kunt u de messen aan de onderzijde ook reinigen met de stofzuiger. Hiervoor moet de versnipperaar volledig uitgeschakeld zijn. Let er ook op dat u hierbij niet te hardhandig omgaat met de messen van het apparaat.

Laatste advies: papierversnipperaar oliën

Heeft de papierversnipperaar nog steeds moeite met het verwerken van documenten? Dan is het verstandig om uw versnipperaar eens te oliën. Door de stof die na verloop van tijd ophoopt in de machine is het belangrijk om deze regelmatig goed door te smeren. Wij adviseren om uw papiervernietiger altijd te oliën nadat u de volle opvangbak heeft geleegd.

Hoe u het beste uw apparaat van olie kunt voorzien leest u in onze blog ‘Hoe moet ik een papierversnipperaar oliën?’. Daarin beschrijven we drie eenvoudige methodes waarmee uw versnipperaar zo weer optimaal functioneert! En voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen: daarom schreven wij ook een blog met 9 tips om een verstopping bij uw papierversnipperaar te voorkomen.

Met deze stappen heeft u hopelijk die vervelende opstopping op kunnen lossen. Heeft uw papierversnipperaar nog steeds problemen? Dan adviseren wij om contact op te nemen met de Albyco helpdesk, 0162-486286. Een Albyco service-specialist kan u ongetwijfeld verder helpen.