Welke inbindmachine kan ik het beste kiezen?

Inbindmachines

Er zijn diverse soorten inbindmachines verkrijgbaar, elk systeem weer met eigen gebruiksmogelijkheden en voordelen. Welk inbindapparaat het beste voor u geschikt is, is afhankelijk van het beoogde gebruik en het gewenste eindresultaat. Elke inbindmethode heeft een unieke uitstraling en biedt een andere inbindcapaciteit. In deze blog bespreken we de diverse mogelijkheden rondom het inbinden:

Inbindmachine voor inbinden met wire draadbindruggen

Inbinden met metalen bindruggen / draadruggen wordt ook wel wire-o inbinden genoemd. Bij deze professionele inbindwijze maak je gebruik van een wirebindsysteem om het papier in te binden. Wirebinden met een metalen ringband geeft de documenten een strakke en luxe uitstraling. Het voordeel van inbinden met draadbindruggen is dat de pagina’s volledig 3600 omgeslagen kunnen worden. Met deze systemen kunt u documenten tot 120 vellen inbinden (of 240 vellen wanneer u gebruik maakt van wire 2:1).

De eenvoudigere wirebindsystemen kunnen doorgaans zowel ponsen als sluiten. Wanneer u kiest voor zwaardere systemen wordt het ponsen en sluiten vaak verdeeld over twee losstaande apparaten. Dit zorgt voor een hogere gebruikscapaciteit: u kunt zo namelijk tegelijkertijd met een collega ponsen en sluiten.

Benieuwd geworden? Bekijk hier direct onze wirebind systemen.

Inbindsysteem voor inbinden met plastic bindringen

Er bestaan ook inbindsystemen voor het inbinden met plastic bindringen. Hiermee kunt u snel en efficiënt documenten zorgvuldig samenstellen. Het voordeel van deze manier van inbinden is dat u achteraf nog vellen kunt toevoegen of verwijderen uit het ingebonden document. Daarmee bieden deze inbindmachines een mate van flexibiliteit die ontbreekt bij de andere inbindmogelijkheden.

Interessant bij het gebruik van plastic bindringen is daarnaast de capaciteit. Plastic bindringen kunnen namelijk worden gebruikt voor documenten tot maar liefst 500 vellen. Ook bij inbindmachines met plastic bindringen bestaan de eenvoudigere systemen vaak uit een combinatie van ponsen en inbinden. De zwaardere en professionelere oplossingen zijn doorgaans opgesplitst in losse toestellen voor ponsen en sluiten, voor een hogere productiecapaciteit.

Vind hier onze inbindsystemen voor plastic bindringen.

Inbindmachine voor thermisch inbinden

Wie op zoek is naar een geheel andere uitstraling kan aan de slag gaan met thermisch inbinden. Thermisch inbinden gebeurt met inbindstrips, die lijm bevatten die vloeibaar en klevend wordt onder invloed van warmte.

Inbinden met thermische lijm biedt een aantal voordelen. Zo kunnen dankzij moderne en geavanceerde lijmsoorten tegenwoordig praktisch alle papiersoorten gecombineerd worden tot mooie documenten. De met lijm ingebonden documenten zijn praktisch in het gebruik en eenvoudig te verzenden of archiveren.

Bekijk hier onze thermische inbindmachines van kwalitatief hoogstaande merken Powis, Fastbind en Duplo.

Inbindsysteem voor inbinden met hechtnieten

Hechtbindmachines bieden de perfecte oplossing voor het inbinden van de zwaarste en meest gladde papiersoorten. Hechtbinden werkt beter dan thermisch inbinden wanneer gebruik gemaakt wordt van harde en gladde papiersoorten of varianten die door de printer voorzien zijn van een wax of olielaag. Deze soorten laten zich in het algemeen lastiger binden door lijm.

Inbinden met hechtnieten is in zulke gevallen de beste oplossing. Daarentegen komt hechtbinden ook met een beperking; de maximale hechtdikte is veelal beperkt tot zo’n 100 vellen.

Welke inbindmachine heb ik nodig?

Welk systeem het beste bij u past is dus sterk afhankelijk van het beoogde gebruik en de afwerking die u wenst. Kiest u voor snel en efficient hechten en de flexibiliteit van plastic bindringen, of gaat u liever voor de robuustere metalen bindringen? Of kiest u juist voor een inbindmethode waarbij geen bindringen maar lijm of hechtnieten gebruikt worden om het document professioneel in te binden?

Het aanbod is royaal en voor iedere klus is de ideale inbindmachine te benoemen. Heeft u hier advies bij nodig? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Neem contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies.