Uw lamineerprobleem = Onze uitdaging!

De afgelopen jaren hebben veel bedrijven ingezet op investeringen binnen de afwerking. Dit om zo veel mogelijk afwerking in eigen huis te kunnen doen. Velen hebben er dan ook voor gekozen om het lamineerwerk zelf te gaan uitvoeren en hebben hiervoor machines aangeschaft. 

Albyco bezoekt regelmatig drukkerijen die zelf zijn gaan lamineren. Vaak zien wij dat ondanks dat er een eigen machine in gebruik is, toch niet alles zelf binnenshuis wordt geproduceerd. Dit heeft vaak te maken met verkeerde instellingen aan de machine, verkeerd gebruik van materialen of het niet bekend zijn met het bestaan van verschillende materialen.

De ervaring heeft ons inmiddels geleerd, dat indien er samen met de bediener(s) van de machine gekeken wordt naar de verschillende klussen die niet zelf worden afgewerkt, er toch mogelijkheden zijn dit zelf uit te voeren en dat problemen die inmiddels eigenlijk al geaccepteerd waren, worden opgelost, waarmee er meer uit de mogelijkheden gehaald wordt.

We krijgen vaak de volgende uitdagingen:

  1. Hechting
  2. Krimp van folie
  3. Verwerken van dunne papiersoorten (bijv. 130 gr/m²)
  4. Kromtrekken van gelamineerde vellen
  5. Wachttijd na drukken/printen
  6. Wachttijd na lamineren

Hechting:

Het meest gehoorde probleem bij lamineren is de hechting van de lamineerfilm met het gedrukte of geprinte werk. Om een goede hechting te genereren is een constante temperatuur en een constante druk van groot belang.

De druk van de machine is vaak niet verder te beïnvloeden dan hoger of lager te zetten. Een veel beter resultaat is dan ook vaak haalbaar door goed inzichtelijk te maken wat de temperatuurcurve is tijdens lamineren en versnellen van het lamineren. Zodra de curve is bepaald, is hierop vaak beter in te spelen, waardoor een betere hechting vaak snel gerealiseerd wordt.

De lamineerfilm die door Albyco wordt geleverd is geselecteerd op zijn uitmuntende kwaliteit qua hechting. Indien de juiste film voor offset of tonerdrukwerk wordt geselecteerd is de perfecte hechting altijd te bereiken.

Bij offsetwerk is een mindere hechting vaak te wijten aan het gebruik van offsetpoeder. Veel film die gebruikt worden hebben een te dunne laag lijm op de basisfilm, waardoor de offsetpoeder niet wordt ingepakt, maar de film alleen wordt gekleefd aan de poeder. Albyco lamineerfilm heeft een dusdanig dikke laag, dat de poederdeeltjes worden ingepakt en de lijm het oppervlak van het papier bereikt en daar verkleefd.

Dat geprint materiaal (toner) een slechte hechting tot gevolg heeft, heeft voornamelijk te maken doordat de printerfabrikanten olie of wax toevoegen aan hun toner, om deze beter te laten fuseren en een mooie glans achter te laten nadat er geprint is.

Op olie of wax echter is nauwelijks iets te kleven. De DigiTack lamineerfilm van Albyco bevat een chemisch additief wat een reactie aangaat met de wax en/of olie, waardoor de lijm uiteindelijk toch tot in de diepste papiernerven kan doordringen en daar een perfecte hechting tot gevolg heeft. Wij nodigen u graag uit deze film eens uit te proberen en het verschil te merken.

Krimp van folie:

Door sterk fluctuerende temperaturen op het lamineerapparaat, vindt er meer dan normale krimp van de lamineerfolie plaats. Door de krimp van de folie ontstaan er problemen bij het trennen (of lostrekken) van de vellen aan de uitvoerzijde va de machine. Een groter probleem is dat de vellen in de richting dwars op de machine doorvoer krom gaan staan. Hierdoor ontstaat een bijzonder instabiel vel, wat problemen op de lamineermachine met vastlopers kan veroorzaken, of wat vaak problemen bij de verdere afwerking kan opleveren, doordat vellen niet meer automatisch in andere machines ingevoerd kunnen worden.

Albyco levert een zeer stabiele lamineerfilm welke iets grotere temperatuurverschillen kan opvangen. Hierdoor blijft het document vlak en zorgt voor minder problemen zowel op de lamineermachine als in de verdere verwerking.

Verwerken van dunnere papiersoorten:

Het lamineren van bijvoorbeeld 130 gr/m² papier is vaak al een uitdaging op zich. De eerste horde is het goed instellen van de invoer, zodat er geen dubbele vellen worden ingevoerd. Ook het bursten (lostrekken) van de vellen is bijzonder gevoelig, aangezien het papier weinig body heeft. Vaak scheurt het vel zelf door in plaats van de folie op de overlapping. Als laatste zie je in de uitvoer vaak kokers of wokkels liggen.

Dit laatste wordt vaak veroorzaakt door krimp van de folie en een foutieve instelling van de rem op de afwikkelrol. Indien er gebruik gemaakt wordt van Albyco’s stabiele lamineerfilm en de instellingen aan de machine worden aangepast, is er vaak een veel vlakker resultaat haalbaar, met een acceptabele snelheid.

Kromtrekken van gelamineerde vellen:

Zelfs als de bediener van de lamineermachine er in geslaagd is om vlak gelamineerde vellen te produceren, kunnen de vellen enkele dagen na het lamineren alsnog kromtrekken. Een stabiele folie, een juist gebruik van de vellenstrekker en een juiste instelling van de afwikkelspanning moeten er voor zorgen dat de gelamineerde vellen veel stabieler blijven en dus ook niet achteraf nog kromtrekken.

Vaak wordt het belang van de looprichting van de vezels in het papier onderschat. Albyco legt u graag uit hoe hier het beste mee om te gaan.

Wachttijd na het drukken / printen:

De kwaliteit van de hechting van de lamineerfilm aan uw gedrukte werk verbetert door een langere periode in te lassen tussen drukken / printen en lamineren.

De reden hiervoor is dat gebruikte vloeistoffen , fuserolie of wax in de tijd na het aanbrengen zullen gaan verdampen of uitharden, waardoor er minder last van is tijdens het lamineerproces.

In een tijd waarin het belangrijk is om snel uit te leveren kun je jezelf geen tijd gunnen om te wachten op vervolgstappen in de afwerking. Albyco heeft alleen films in haar assortiment enkelzijdige lamineerfilms welke zijn voorzien van lijm met de allernieuwste technologie. Door deze lijm is het mogelijk om vrijwel direct na het drukken of printen perfect verkleefd te lamineren.

Wachttijd na het lamineren:

De lijm die op de lamineerfilm is aangebracht, wordt klevend doordat deze vloeibaar wordt gemaakt op de verwarmingswals van de machine. Zodra de film is aangebracht op het drukwerk is de verkleving een feit zou je denken. Niets is echter minder waar. Het uitharden van de lijm duurt 24 uur en pas na deze tijd heeft de film 100% van haar kleefkracht bereikt.

Veel beschikbare films zijn pas na enkele uren dusdanig verkleefd dat met de volgende stap in de produktie begonnen kan worden (snijden / stansen / vouwen)

De films van Albyco zijn zo gemaakt dat zodra ze zijn afgekoeld er met de vervolgstap begonnen kan worden. De film heeft op dit moment ongeveer 70% van zijn totale kleefkracht reeds bereikt wat voldoende is om bijvoorbeeld te gaan rillen. Normaal gezien bereikt een product afgewerkt en wel ongeveer 24 uur na het lamineren de eindklant. Die heeft dan een 100% verkleefd resultaat in handen perfect binnen de afgesproken tijd geleverd !!

Soorten lamineerfilm:

Albyco heeft een meer dan compleet assortiment lamineerfilms.

Afhankelijk van de toepassing kunnen we verschillende basis films inzetten, polyester, BOPP, Nylon en Vinyl. Deze basisfilms kunnen op hun beurt weer voorzien worden van verschillende soorten belijming, warm of koud, offset, digitaal of grootformaat (eco)solvent of UV. Alles velt te lamineren.

Wel is belangrijk dat er goed wordt overlegd, zodat u ook de juiste film geadviseerd kan worden.

Werkwijze:

Indien u per telefoon, fax, e-mail of hoe dan ook aangeeft dat u een uitdaging voor ons heeft, wordt een afspraak voor een specialist ingepland. De specialist neemt samen met u en de bediener(s) van de machine het probleem door, het liefst voorzien van voorbeelden. Samen bespreekt u de gemaakte instellingen van de machine en de gebruikte lamineerfolie. Allereerst proberen we hetzelfde resultaat te bereiken op de machine en vervolgens werken we met andere instellingen op de machine, of met andere film naar een volledig ander resultaat.

Het bezoek van een specialist is gratis evenals het gebruik van verschillende benodigde materialen.

Het kost u dus alleen tijd.

0162-486286  0162-486287  sales@albyco.com